call +381(0)65-46-46-764 mail pinkapartmani@gmail.com Agencija zadržava pravo uvećanja cena vikendom, praznicima i za vreme velikih dešavanja!
Vrati se

Boemaska četvrt Skadarlija - Pink apartmani Beograd

Skadarlija – boemska četvrt u Beogradu
Autor teksta je Heiko de Jong, mladi poslovni čovek iz Holandije koji svakog meseca provede nekoliko dana u Beogradu.
Kada je bilo već izvesno da će naša kompanija otvoriti kancelariju u Beogradu i da ću ja dva puta mesečno odlaziti na sastanke sa srpskim kolegama, posećivao sam razne turističke sajtove kako bih naučio nešto o gradu koji ću tako često obilaziti. I boemska četvrt Skadarlija jedna je od najčešće pominjanih stvari među inostranim turistima koji su posećivali Beograd. Posle subotnjeg sastanka u Srbiji, pozvao sam kolege da mi se pridruže i provedu me kroz tu boemsku ulicu.

Moj apartman u Beogradu, koji sam za tu posetu uspeo da nađem, nalazio se prilično blizu Skaradlije, pa sam desetak minuta pre dogovorenog vremena krenuo pešaka ka mestu gde je trebalo da se nađemo. Naravno, nisu svi stigli na vreme, ali kada smo se okupili, krenuli smo kroz Skaradsku ulicu, što je zapravo i pravi naziv ovog mesta. Reč je o pešačkoj zoni i o ulici koja ima staru kaldrmu. To je deo koji me nije baš oduševio. Kaldrma ulici zaista daje starinski prizvuk, ali nije nimalo ravna. Zato sam se još više divio devojkama na visokim štiklama koje su bez većih problema hodale po nervanoj ulici.

Skadarska ulica je bila puna ljudi, bilo je mnogo stranaca, a čak sam uspeo da na trenutak čujem i par svojih sunarodnika. Sa obe strane ulice bili su ulazi i bašte restorana i kafića. Gotovo u svakom restoranu mali orkestri su svirali tradicionalnu srpsku muziku, a povremeno je dopirao i dosta primamljiv miris hrane. Devojke su pokušavale da ubede svakog prolaznika da uđe u njihov restoran. 

Zapazio sam da na gornjim nivoima nekih zgrada postoje i apartmani za iznajmljivanje i pomislio kako je to zgodno za nekog ko dođe u Beograd zbog provoda. Za mene svakako nije.

Skadarlija nekad i sad


To je ono što sam ja uspeo da vidim. A sad šta sam naučio od svojih domaćina. Skadarlija je mesto koje je bilo poznato kao okupljalište beogradskih boema. Mnogi srpski glumci, pesnici i slikari su krajem 19. i početkom 20. veka dobar deo svog vremena (a i novca) trošili upravo u kafanama u ovoj ulici. Tada posetioci nisu uzimali apartman u Beogradu, kao ja sada, već bi čitavu noć probdeli za kafanskim stolom.

Međutim, skadarlijske kafane u to vreme nikako nisu bile rezervisane samo za umetnike i ljude iz visokog društve, već je njihova draž ležala upravo u tome što su se tu okupljali i zajednički pili i veselili se ljudi najrazličitijeg statusa. Moji domaćini kažu da to danas nije slučaj i da oni sa slabijim primanjima retko zalaze ove restorane.

Na kraju Skadarske ulice nalazi se zgrada nekadašnje pivare. Pivaru je podigao Ignjat Bajloni, koji je iz čŒeške došao u Srbiju sredinom 19. veka. Kažu da je pivara bila opremljena najsavremenijom opremom u to vreme i da je na početku 20. veka Bajlonijevo pivo bilo izuzetno cenjeno.

Nakon što smo obišli celu ulicu, seli smo u jedan od restorana. U bašti nije bilo mesta, pa su nas uveli unutra. Enterijer je bio starinski i dominiralo je drvo. Jeli smo meso sa roštilja, na insistiranje mojih domaćina i bilo je veoma ukusno. Morao sam da probam i rakiju. Posle dugog probavanja s mukom i nesigurnim koracima smo krenuli ka kraju ulice, gazeći nezgodnu kaldrmu. Bilo mi je drago što, za razliku od svojih kolega, do kreveta nemam mnogo. Domogao sam se svog apartmana vrlo brzo.

Nastavićemo da objavljujemo male putopise o Beogradu i Srbiji koje piše Heiko de Jong

Preporučujemo da pogledate:

Košutnjak kao idealno mesto za beg od vrućine

Autor teksta je Heiko de Jong, mladi poslovni čovek iz Holandije koji svakog meseca provede nekoliko dana u Beogradu.Moj apartman u Beogradu jeste bio klimatizovan, ali sam odlu...

Ada Ciganlija

Autor teksta je Heiko de Jong, mladi poslovni čovek iz Holandije koji svakog meseca provede nekoliko dana u Beogradu.Na Adi Ciganliji sam bio tokom jednog od svojih prvih dolaza...

Kosančićev venac

Još jedan deo Beograda koji vredi posetiti i nalazi se u srcu grada je Kosančićev venac. Sa duhom 19. veka, predstavlja najstariji urbani deo grada. Pun je prelepim galer...

Upoznavanje podzemnog Beograda

Autor teksta je Heiko de Jong, mladi poslovni čovek iz Holandije koji gotovo svake nedelje provede nekoliko dana u Beogradu.Kako sam iz razgovora sa svojim beogradskim saradnici...

Na kafi kod kneginje Ljubice

Autor teksta je Heiko de Jong, mladi poslovni čovek iz Holandije koji svakog meseca provede nekoliko dana u Beogradu.Apartman u kojem sam odseo tokom svog prethodnog boravka u B...

arrow_upward